注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

天蝎晴空

Cheney.Z

 
 
 

日志

 
 
关于我

喜欢自由摄影, 喜欢周游旅行, 探索经济的奥妙,

网易考拉推荐

今日去咗2005国际漫展  

2005-10-05 19:11:16|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |
     估唔到我今日会甘无聊上来写网络日记.我今日系去锦汉嘅国际漫画展,我原本唔想去的,但个初中同学见我话唔去好似好唔LIKE甘,唉,算了,去咯,反正今日都无嘢做.去之前我比咗本概率书个大学同学,之后自己搭地铁去到越秀公园站.
     "喂,我到咗了播,你依架系边啊?"
     "我系屋企啊,准备出门口!"(芳村)
     "@$#%^%$#^&$"
     拒已经唔止一次半次放我飞机,算!~我自己先入场慢慢睇
     比人抢咗20大洋入场费,哇,果度比我嘅感觉好大好专业,有今年香港漫展的FEEL!今届明显多咗好多本土动画的宣传,到处都系用正投播放动画,而且素质比较高,畫風逐渐接近日本漫画风格,前段时间国家宣布话将广州发展成国家动漫基地,依架睇来已经有翻甘上下成绩,实在令人欣慰!
     我见到有个女仔系某个摊位用支笔在一个液晶面板上漫画,原来哩度系MACOM宣传最新推出的触式压力液晶面板,你只要用支特制嘅笔在上面画就OK了,无需传统先在纸上画好线稿再扫描上去甘麻烦.我接过一张宣传单,哇,21寸嘅要34000几,我念我哩世都无可能买到噶拉.
     展场中间有好多模型展品,除咗展出必有嘅高达之外,仲有好多其他动漫角色的手办(看附图),居然仲有最新的FF7AC嘅手办!可惜无男主角
     系展场我又见到果个卖水货CD嘅单眼佬,我又忍唔住走埋去拣CD,居然比稳到只上户彩UETO大碟,同个单眼佬讨价还价,最后以100蚊买咗外送一只MESSAGE的SINGLE,唉,感觉好似比人J咗好多!
     最后讲讲今次嘅COSPLAY,个人觉得D女嘅整体素质比以往任何一届都要好,,D女比以前都可爱咗好多,但系同香港的仲有一段距离.我见到好多熟悉的COS面孔,我极度怀疑拒地用同一套衫行咗几次的漫展场.
     我诳了一个小时,个同学终于来了........
     今次写得太多了,唔写了,洗碗......
今日去咗2005国际漫展 - chenzero1985 - 天蝎晴空今日去咗2005国际漫展 - chenzero1985 - 天蝎晴空
  评论这张
 
阅读(73)| 评论(2)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017